Sex månader av motstånd och kampvilja
Idag, på Ukrainas självständighetsdag, har Rysslands invasion pågått i sex månader. Ukrainska folket har med mod och beslutsamhet bestämt sig för att försvara sin demokrati.
Firandet av självständighetsdagen är inställt men dagen uppmärksammas med att utslagna ryska stridsvagnar ställs ut på Kievs huvudgata Chresjtjatyk till allmän beskådan. Samtidigt här i Sverige startar förtidsröstningen för valet till riksdag, region och kommun och vi kan gå och lägga vår röst på det parti vi tycker har bäst plan för hur vårt samhälle ska utvecklas.
Det är svårt att tänka sig in i den situation som det Ukrainska folket levt i under sex månader. Antingen i landet, mitt i händelserna eller lite längre ifrån, eller på flykt i annat land. Ändå är det geografiskt nära.
Tänk om Kiev hade varit Stockholm och Malmö hade varit Mariupol sa överbefälhavare Micael Bydén i ett panelsamtal i Almedalen. Hur hade vi reagerat då?
Vårt totalförsvar, vårt gemensamma försvar, bygger på att det militära försvaret med militär makt kan försvara våra gränser och ytterst vårt land och de värden Sverige står för - vårt demokratiska samhälle. Lika viktigt är att det civila försvaret (myndigheter, organisationer, föreningar, näringsliv) kan backa upp det militära försvaret genom att säkerställa att samhällets viktiga funktioner fungerar även i en krigssituation.
I det har vi alla ett ansvar. Totalförsvarsplikten gäller alla som bor i Sverige och som är mellan 16 och 70 år. Den som är krigsplacerad i Försvarsmakten kommer göra sin plikt där. Övriga kommer lösa sitt ordinarie jobb eller bli tilldelad ett jobb. Det viktiga är att vi alla tillsammans bidrar för att försvara vårt land, på det sätt som vi kan, och gör vår plikt.
De frivilliga försvarsorganisationerna är en möjlighet att förbereda sig inför kris, höjd beredskap eller krig. Som medlem får du kunskap som gör att du med enkla medel kan ta hand om dig och din familj i situationer där vardagen inte är som vi förväntar oss, när allt inte fungerar. Du får kunskap om hur Sveriges krisberedskap och totalförsvaret är uppbyggt och hur du kan bidra till att stärka samhällets motståndskraft. Du är utbildad och övad och det bidrar till en trygghet att kunna hantera oväntade situationer.
Efter sex månader behöver Ukraina fortsatt vårt stöd. Röda Korset är på plats och du kan hjälpa dem hjälpa genom att skänka en gåva.
En demokrati är inte starkare än vad vi gör den till. Precis som det Ukrainska folket behöver vi stå upp för och försvara våra fri- och rättigheter. En viktig demokratisk handling är att använda din rätt att rösta i valet.