Prova på-helg lockar unga till Lottakåren

Det var skratt, det var exercis och det var livräddning. Under en spännande Prova på - helg i oktober fick 15 nyfikna 15-åringar prova på livet som lotta i fält. Kursen är ett utmärkt sätt att inspirera och intressera nya potentiella lottor.

Publicerad 8 mars 2010

Det var redan långt in i oktober när lottakårerna i Örbyhus och Tierp hade sin Prova på-helg för tjejer som ville testa lottalivet i fält. Vädrets makter stod inte helt på lottornas sida. På lördagen regnade det så mycket att tjejerna fick dra på sig svarta sopsäckar utanpå grönkläderna för att hålla sig torra. Men på söndagen sken solen. Men tjejerna var på jättebra humör och skrattade mest hela tiden, berättar

Elisabeth Mård och Malin Ahlm-Marklund, infolottor i Örbyhus Lottakår, som arrangerade Prova på- helgen med stöd av sin kårchef, Ingela Kläringe.” I år var det andra gången vi hade en Prova på-helg. För oss är det ett sätt att värva nya medlemmar”, säger Ingela. Och årets Prova på - helg blev en succé.

Kontaktade grundskolor

Ingela berömmer sina unga infolottor, som är 22 och 25 år gamla, och säger att framgången helt och hållet är deras förtjänst. ”I år koncentrerade vi oss på tjejer som går i 9:an och som är i 15-årsåldern. Vi ringde upp grundskolorna i hela kommunen och bad att få komma och berätta om Lottakåren och vad vi hade att locka med under Prova på-helgen. Vi var i fyra skolor och vi åkte dit i våra grönkläder”, berättar Elisabeth och Malin. ”Vi blev väldigt väl mottagna och intresset hos tjejerna var enormt. När Elisabeth och Malin kom tillbaka ”hem” till lottalokalen och berättade för sin kårchef att de fått 62 intresseanmälningar, höll hon på att ramla av stolen. Så stort intresse hade ingen vågat räkna med.

När helgen kom, var det dags för 15-åringarna och lottorna att ge sig av till en stuga i Hillebola bruk öster om Tierp för att testa hur det känns att tillbringa ett dygn i fält. Flickorna fick prova på livet i fält precis som det är. De sov i tält och måste elda hela natten för att hålla värmen. De låg i sovsäck på liggunderlag och grankvistar, som de samlade ihop själva. De grävde sin egen latrin. De testade frystorkad fältproviant. De skrev en egen marschvisa och de hade jätteroligt.

Gillar exercisen

Några aktiviteter som tjejerna uppskattade särskilt mycket var att exercera och att kamouflera sig. – När det gällde exercisen ville de bara ha mer och mer, berättar Elisabeth och Malin. Malins kille höll i exercisen. Han utbildar sig till officer och är således van vid exercis. Han berömde tjejerna och sa att de var mer intresserade än rekryterna, som han normalt exercerar med på sitt regemente.

Kamouflage

Att måla sig med kamouflage i ansiktet och att kamouflera hjälmen med löv och kvistar var också jättekul. ”Tjejerna var duktiga på att kamouflera sig och nästan omöjliga att upptäcka i naturen”, säger kårchefen Ingela Kläringe, som var med hela helgen, men mest bakom kulisserna där hon såg till att det fanns mat och utrustning på plats. Det var också hon som lånade ihop och hämtade kläder, mat och utrustning på LSS i Uppsala och Led R i Enköping.

Redan vid åttatiden på lördagskvällen började flickorna längta efter tältet och sovsäcken. Men 45 minuter på natten måste var och en sitta uppe och vara eldvakt tillsammans med en lotta. Och några vågade sig till och med i väg till latrinen på natten, fast det var mörkt. Söndagen började med väckning klockan sju och frukost. Sedan gick största delen av dagen åt till sjukvård. Tjejerna fick lära sig första hjälpen, att lägga en medvetslös person i stabilt sidoläge, att larma hjälp och kontrollera andning, blödning och chock, sätta ihop bårar, bära skadade på bår och att lyfta ut en skadad person ur en bil.

Stärker självkänslan

Hur många av tjejerna som provade på lottalivet under ett dygn som fastnar för det och blir medlemmar i kåren, vet inte Ingela Kläringe och hennes infolottor ännu. ”Men förhoppningen är att flera kommer tillbaka och att vi kan startaen ungdomsgrupp”, förklarar de. ”Och nästa höst bjuder vi in till en ny Prova på-helg. Men då tänker vi testa med gymnasieskolan. Vi tror att detta är ett bra sätt att stärka unga tjejers självkänsla och att göra lottakåren känd”.