”Otroligt professionellt och med fantastisk omtanke”

Med rutin från ett flertal utbildningar, övningar och insatser blev Izabella Groth ändå imponerad av Trafikverkets övning i december, där hon både fick göra en viktig insats och lära sig en ny verksamhet.

Publicerad 31 januari 2022

Izabella Groth är en ovanligt aktiv lotta, men innan hon gick med i kåren omkring 2002 kände hon inte alls till de frivilliga försvarsorganisationerna.

– Jag upptäckte dem när jag jobbade på Försvarshögskolan. Där såg jag kvinnor i nästan min egen ålder, som gick där med sina vackra uniformer. Så jag frågade kollegerna och när jag fick reda på mer om Svenska Lottakåren och vad de gör, ville jag genast gå med.

När hon väl fått upp ögonen för de frivilliga försvarsorganisationerna gick hon med i Stockholms flyglottakår. Men hon nöjde sig inte med det utan gick även med i Svenska Blå Stjärnan där hon har avtal med Jordbruksverket, och har utbildat sig till både militär och civil stabsassistent. Visst ja, hon är också stödjande medlem i Sollentuna lottakår.

– Framför allt handlade det om att jag ville göra något för samhället, och kanske betala tillbaka till Sverige genom att bidra till vår beredskap, säger Izabella som är född i Polen.

Trafikverkets första övning med lottor

Trafikverkets övning genomfördes 6–9 december 2021 och var en simulering av en allvarlig situation där infrastruktur påverkats eller förstörts. Izabella blev djupt imponerad av både övningen och organisationen.

– Trafikverket var väldigt kunniga och kompetenta. Samtidigt kände jag att vi verkligen bidrog genom att avlasta insatsledningen med mycket av det administrativa och praktiska arbetet. Vi var fyra lottor som utförde allt vi har lärt oss, som att samla in information som kommer via olika kanaler och vidarebefordra till rätt personer och så vidare. Det var första gången Trafikverket hade lottor med på en övning och de undrade om vi vill komma tillbaka, berättar Izabella Groth.

Även med sin erfarenhet från många övningar och utbildningar, tycker Izabella att varje ny händelse är utvecklande och ger nya kunskaper. I det här fallet fick hon lära känna en ny organisation och verksamhet, där hon blev extra berörd av Trafikverkets bemötande och omsorg.

– Oftast när man sitter i stab är alla fullt upptagna och det finns knappt några pauser, men på den här övningen blev vi otroligt väl omhändertagna. Ledningen kom och frågade om maten smakar bra, hur vi mår, om vi trivs. Det är sällan som en insatsledare kommer personligen och frågar hur vi har det och visar en sådan tacksamhet, fast vi bara gjorde vårt jobb, säger Izabella.

– Ryktet spred sig också att jag är vinterbadare, så på kvällen kom en snäll person och sa att han tagit upp en vak i isen, så att jag kunde bada! Det var en så fin omtanke.

Vill delta i så mycket som möjligt

Efter att hon gick i pension vid 64 års ålder i somras har Izabella mycket mer tid för barn och barnbarn, för huset i Kårsta i Vallentuna – och för sitt stora engagemang i de frivilliga frivilligorganisationerna. Ett engagemang som gjort att hon lyckats värva många nya lottor.

– Flera har tackat mig för att jag värvat dem. De hade helt andra förväntningar som kanske bygger på hur det var förr i tiden, som att man bara ska stå i skogen och laga mat, men det finns så många andra möjligheter och utbildningar som man även har nytta av i sitt arbete. Jag är så tacksam att jag upptäckte Lottakåren.

Den militära sidan har Izabella fått lämna eftersom hon fallit för åldersstrecket. Så nu är det civila uppdrag som gäller, men här finns massor med aktiviteter som Izabella Groth ser fram emot.

– Aktuellt just nu är att jag behöver uppdatera mig på Jordbruksverkets krisledningssystem LEIF, och framöver vill jag fortsätta delta i övningar och insatser när jag har möjlighet.

Om Izabella fick bestämma skulle hon nog gärna värva alla kvinnor till Lottakåren eller andra av de frivilliga försvarsorganisationerna:

– Man lär sig enormt mycket och utvecklas som människa. Det finns så mycket att välja på, inte bara militära grenar utan den civila sidan, ledarskapsutbildningar och andra utbildningar man har nytta av. Och vi har så kul, det är som en familj när vi träffas! När Stockholms flyglottakår firade 70-årsjubileum för fem år sedan fick jag min första medalj av Kronprinsessan. Det var en stor upplevelse för mig att få den ur hennes hand.

Några som redan är medlemmar är barnbarnen, och Izabella lyfter gärna fram möjligheten att ha en eller flera ”extramedlemmar”.

– Många lottor tänker inte på den möjligheten, men jag har mina två barnbarn som medlemmar, en i Sollentuna och en i flyglottakåren. Avgiften jag betalar för dem bidrar till kårens ekonomi. När flickorna sedan blir myndiga kan de givetvis välja bort det och säga att nej mormor, det här är inget för mig, skrattar Izabella.

Med tanke på Izabella Groths gedigna erfarenhet och brinnande intresse är det nog inte så otänkbart att barnbarnen kommer att följa i mormors fotspår.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken