”Lottakåren är ett smörgåsbord av möjligheter”

Ida Laestadius Morin är månadens profil i december. Hon är en av Svenska Lottakårens många ungdomar med ett stort och aktivt engagemang. Sedan hon blev medlem vid 15 års ålder har hon redan gått alla utbildningar för unga och även blivit vice kårchef i Kalix lottakår.

Publicerad 4 december 2024
Ida Laestadius Morin
Fotograf:
Privat

Ida Laestadius Morin är ett exempel på hur en första kontakt med Lottakåren snabbt kan leda vidare till ett väldigt starkt och aktivt engagemang. Ida hade inte funderat på Lottakåren utan stötte på några informatörer från den lokala kåren under Kalix julmarknad.

– Min kompis mamma, som själv är lotta, var med och när vi sedan åt lunch började hon prata om tjejlägret på Gotland och tyckte att ”det ska ni fara på”. Hon berättade att det är så fint på Gotland, det är mitt i sommaren och sa att det kommer att bli jättekul, berättar Ida Laestadius Morin som är 24 år gammal, arbetar som undersköterska och bor i Sangis utanför Kalix.

Så kom det sig att Ida blev medlem och började med att delta på en tjejhelg, innan hon och hennes kompis deltog på Tjejlägret på Gotland.

– Det var väldigt roligt och jag gjorde saker som jag tror jag aldrig hade gjort annars, som att klättra på en klättervägg. Vi fick även göra en övning där man iscensatte en bilolycka för att veta vad man ska göra om man ser en bilolycka. Det var alltid något nytt intressant och man blev liksom inkastad i allting på ett bra sätt, berättar Ida.

Vice kårchef vid 23

Efter de första kurserna var Ida ”fast” och har deltagit i alla ungdomsutbildningar och även mentorprogrammet. Idag är hon vice kårchef i Kalix lottakår. Engagemanget har med andra ord utvecklats väldigt snabbt. Hur kommer det sig att det har gått så fort?

– Det har nog gått så fort för att jag har haft så roligt samtidigt som jag har lärt mig nya saker och erfarenheter. Men en viktig del är också gemenskapen som uppstår under helgerna och vännerna man får, säger Ida som också tycker att efter varje utbildning har hon tagit nya steg i sin personliga utveckling.

– Varje gång när man kommer hem är huvudet fullt av nya saker, man har fått så mycket och vill berätta och sprida den kunskapen till alla man känner.

Ida försöker själv peppa vänner och bekanta eftersom hon tycker att det är viktigt att fler ungdomar engagerar sig i totalförsvaret.

– Dels omfattas man ju av totalförsvarsplikten från 16 år, men det handlar också om vår framtid! Vi säger hela tiden att ungdomarna är vår framtid, och just nu är det väldigt oroligt i världen. Därför är det viktigt att få unga att engagera sig och vara nyfikna på hur man kan hjälpa till att skydda vårt fria samhälle.

Många prova-på-möjligheter för unga

Att komma in som ung kan också ha sina fördelar, menar Ida:

– För unga som inte vet vad de vill finns det många sätt att komma och prova på olika saker, som Unga eldsjälar, en Tjejhelg eller ett Tjejläger. Genom det kan man få en känsla för om man vill gå mer åt det civila hållet eller det militära hållet.

Ida funderar en stund kring hur Lottakåren och andra frivilliga försvarsorganisationer är särskilt bra för att stärka unga personer.

– Genom kårens utbildningar är det en säker plats för unga tjejer att komma till, prova på, växa och ta plats. Om jag går till mig själv så var jag ganska osäker när jag var yngre men jag har vuxit mycket under de här åren, genom att jag rest mycket själv till många platser i landet för att gå kurser och göra saker som känns lite obekväma. Eftersom jag vet jag hur nervös man vara inför de första kurserna försöker jag hjälpa de nya så att de känner sig lite lugnare.

Samtidigt hade det varit roligt med mer ungdomskurser i Norrbotten eller Västerbotten, menar Ida:

– Ja, även om jag tycker att det har varit roligt att resa runt, skulle jag vilja se mer kurser här uppe. Det är också något som Svenska Lottakåren håller på att jobba med.

Mycket pepp från äldre medlemmar

Endast 19 år gammal blev Ida Laestadius Morin invald i styrelsen för Kalix lottakår, och numera är hon även vice kårchef.

– Kalix lottakår är ganska liten, vi är 26 medlemmar, och de äldre har alltid uppmuntrat mig att söka kurser och utbildningar. Jag har haft ett otroligt stöd, pepp och motivation för att gå vidare. Innan jag kom med i styrelsen fick jag till exempel vara med och se hur det gick till på styrelsemöten, berättar Ida som också hade stor nytta av Lottakårens mentorprogram där styrelseutbildning ingår:

– Då hade jag varit med i styrelsen ett tag och varit med på flera styrelsemöten, men jag tycker att mentorprogrammet gjorde mig mer självsäker i min roll och att jag vågade ta för mig ännu mer. Och fortfarande kan jag alltid höra av mig till min mentor och fråga saker eller be om råd, säger Ida som upplever att hon får mycket förtroende av de äldre ledamöterna.

– De frågar mycket om vad jag går för utbildning just nu. De hade inte så bra koll på ungdomsutbildningarna, så jag tror att de tycker att jag bidragit med mycket kunskaper om det.

Apropå åldersskillnader tycker inte Ida att det är en utmaning, utan precis tvärtom – att det är något som berikar och stärker organisationen:

– Förutom alla utbildningar och erfarenheter man får, är Lottakåren en plats som skapar kontakt mellan äldre och unga. Vi har en så fin gemenskap även om vissa är mycket äldre än jag, och de ger så positiv feedback om saker och aktiviteter vi gör, plus att dela med sig av deras egen väg i Lottakåren.

Ett smörgåsbord av möjligheter

Även om hon gått alla ungdomsutbildningar och mentorprogrammet, har Ida inte någon tydlig plan för sin fortsatta väg i Lottakåren.

– En deltagare på en kurs sa att ”Lottakåren är ett smörgåsbord” och det stämmer verkligen. Det finns så mycket att välja på, du kan plocka och välja olika saker och få så mycket kunskap, och än vet jag inte riktigt vilken väg jag ska gå.

Men även om hon inte har bestämt sig för en inriktning finns det gott om aktiviteter på schemat framöver:

– Jag deltog som funktionär på riksstämman. Jag har också sökt till en cirkelledarutbildning för att bli handledare och hålla i studiecirklar om totalförsvaret, säger Ida som troligen också kommer att sikta på att utbilda sig till instruktör förr eller senare.

Oavsett vad hon väljer att ta sig för i framtiden, kommer Ida garanterat att fortsätta vara en stark ”profil” med ett stort engagemang.

– Att jag har varit med så länge och fortsätter är för att jag tycker att det är en helt fantastisk organisation, där man känner att man bidrar och gör något viktigt för samhället. Oavsett om du gör en mindre eller större sak känns det viktigt.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken