Hanna ser lottakåren som viktig för att bevara demokratin

Hanna Karpmyr, kårchef i Uppsalas lottakår, brinner för kvinnors samarbete, engagemang och förmåga att leda. Redan efter bara knappt två år har hon varit med och gett Uppsalakåren en nystart och själv tagit rollen som kårchef.

Publicerad 30 april 2021

– Jag är lotta för att jag tycker att det är viktigt att det finns ett forum för kvinnor, där vi tillsammans visar vår styrka och kraft, både för oss själva och andra, säger Hanna Karpmyr som till vardags arbetar som administratör för ett demokrati- och tillitsprojekt inom Svenska kyrkan.

Nystart och lyckad rekrytering

Uppsala lottakår är en Sveriges äldsta, men när Hanna Karpmyr gick med för några år sedan var kåren inaktiv sedan en tid tillbaka och Hanna gick med i Stockholms flyglottakår i stället. Där blev hon och andra Uppsalakvinnor uppmuntrade att ”nystarta” Uppsala lottakår igen.

– Den 28 november 2019 hade vi vår första stämma och tillsammans med 60 trogna medlemmar kickade vi igång kåren igen. Det har gått väldigt bra och redan vid årsskiftet 2020–21 hade vi totalt 109 medlemmar! Det märks att det finns ett stort sug efter den här typen av engagemangsytor och jag är stolt över att jag var med i den här nystarten.

Ett sätt att locka fler till kåren är att erbjuda många olika möjligheter att engagera sig, och att det inte alltid måste vara i kårens regi, menar Hanna.

– Hos oss frågar vi efter personer som vill hålla i utbildningar eller studiecirklar i det man är bra på. Det kan vara mindre utbildningar i allt från hur man stickar sina egna sockor till hur man gör upp eld och hittar ätliga växter i naturen. Till exempel har vi en kvinna i kåren som har startat en Facebookgrupp där den som känner sig ”hugad” kan lägga upp förslag på promenader eller vandringar man vill göra. Man lägger in starttid, mötesplats och ger en ”bild” över vart man tänkt att vandringen ska genomföras. Facebookgruppen är öppen för alla och det är ett bra sätt att träffa andra frivilligorganisationer och eventuella blivande lottor.

Gillar att bestämma – om andra är delaktiga

Att välja en roll som funktionär och kårchef har fått Hanna att växa mycket som människa. Rollen innebär varierande uppgifter och många kontakter med både myndigheter och andra frivilligorganisationer.

– Jag har trivts väldigt bra med att driva arbetet framåt, att knyta till oss nya nätverk, se nya möjligheter och hitta nya vägar. Mitt jobb som kårchef har även gett mig en större förståelse för både mina egna och andras brister och gåvor. Att vara en del i en kårstyrelse är ett teamwork och kräver ett engagemang för både människan i föreningen, men också för samhället och människorna utanför den egna gruppen, säger Hanna.

Hanna erkänner att hon gillar att bestämma, men för henne och hela kårstyrelsen är det viktigt att förankra beslut. Det är också viktigt att få medlemmarna att vilja engagera sig och att själva ordna med aktiviteter.

– Eftersom vi är en så ung kår med många nya vill vi gärna ha konsensus, men när det måste gå snabbt måste man som kårchef ibland ta egna beslut. Men viktigt är att vi uppmuntrar till att ta egna initiativ – vill man något så ordnar man det. Allt kan inte ligga på styrelsen utan alla våra 100 medlemmar måste vilja engagera sig för att det ska fungera. Jag som medlem kan till exempel ordna med Brandförsvaret om att få vara statister vid en brandövning, eller ordna med en prova-på dag och att få skjuta med pistol och sedan i samråd med styrelsen bjuda in andra medlemmar via kårens Facebookgrupp och andra kanaler. Vi tycker det är viktigt att det inte är centraliserat, utan det ger så mycket mer när varje medlem kan påverka och bidra och vi försöker ha en öppen dialog med våra medlemmar om detta, via kontinuerliga medlemsutskick.

Praktisk övning i demokrati

Hanna Karpmyr tycker att kvinnor har mycket att tjäna på – och bidra med – genom att organisera sig och samarbeta mot ett gemensamt mål, som för lottakårens del handlar om att vara en del av vårt totalförsvar. Ett engagemang i Svenska Lottakåren, eller någon annan frivilligorganisation, är ett sätt att göra skillnad och öva demokrati i praktiken, tycker Hanna.

– Ja, att välja att vara med i en styrelse är ett praktiskt sätt att jobba för ett demokratiskt samhälle. Att vi som kvinnor, mammor, systrar, döttrar samarbetar är ett otroligt viktigt arv som vi ger till våra egna och andras barn. Utan demokrati får vi ett samhälle som jag och många med mig inte vill ha. Så att engagera oss, ”bry oss”, och gå och rösta, är de viktigaste sakerna vi kan göra för att bibehålla vårt demokratiska samhälle. För mig är det tydligt att kvinnor vill och kan engagera sig, samarbeta och ta ledande positioner.

FAKTA: Funktionärsroller i lottakåren

Ett sätt att göra skillnad som lotta är att vara funktionär i en lottakår. Funktionärsroller i en lottakårs styrelse är till exempel kårchef, kassaförvaltare/kassör, sekreterare och ledamöter samt ersättare. De flesta kårer har även roller som informationslotta och utbildningslotta.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken