Frivilliga stabsassistenter uppskattade tillskott vid Trafikverkets övning
Trafikverket är en av de myndigheter som har samhällskritisk verksamhet. Vid en stor övning i december 2021 tog de hjälp av fyra stabsassistenter från Svenska Lottakåren. Frivilliga krafter är generellt viktigt för myndighetens krisberedskap, enligt Anders Svenson, nationell beredskapsplanerare och även frivilligsamordnare på Trafikverket.
Att använda sig av Svenska Lottakårens stabsassistenter var till viss del ett test för att se utbildningsnivån och anpassningsförmågan, vilket föll väldigt väl ut, enligt Anders Svenson.
– Eftersom jag var nationell övningsledare hade inte jag så mycket kontakt med dem själv, men jag vet att man var väldigt nöjda med dem. De var väldigt tjänstvilliga, hade lätt för att anpassa sig till situationen och kom in i gänget på ett bra sätt.
Anders Svenson poängterar samtidigt att stabsassistenterna bidrog med värdefulla insatser och avlastning för myndighetens egen personal.
– Ja, självklart var de ett viktigt tillskott som bidrog mycket till övningen. Deltagandet från lottakårens sida innebar att vi inte behövde utbilda våra egna stabsmedlemmar i vissa basala stabsassistent-uppgifter. De kunde istället fokusera på att få utbildning i och träna bedömandemetod och planeringsmetod, som övningen till stor del handlade om, säger Anders Svenson.
Lottakårens stabsassistenter arbetade på den nationella nivån och fick vara mycket av ”spindlar i nätet” med alla arbetsuppgifter som tillhör rollen, som att föra logg, föra lägeskarta, sköta hantering av handlingar med mera.
Trafikverkets övning genomfördes 6–9 december 2021 och scenariot var ett större angrepp mot Sveriges infrastruktur. Övningen genomfördes därför på sju platser, sex regionala och en nationell. Förutom stabsassistenterna från Lottakåren deltog tre frivilliga från Frivilliga Radioorganisationen (FRO).
Lottor i både övning och skarpt läge
Trafikverket har tagit hjälp av Svenska Lottakårens stabsassistenter tidigare, då i skarpt läge under skogsbränderna 2018 i Färila och Särna 2018.
– Eftersom det var en verklig kris hade vi ju inte förberett det, och de som var där då som insatschefer från Trafikverket hade militär, polisiär eller räddningstjänstbakgrund. På övningen i december hade de flesta deltagare ingen tidigare erfarenhet av operativa miljöer, men det fungerade bra ändå.
De positiva erfarenheterna av frivilliga stabsassistentern kan mycket väl leda till ett framtida avtal, enligt Anders Svenson som ser de frivilliga organisationerna som helt nödvändiga delar i Sveriges beredskap.
– Ett litet land som Sverige har inte råd att bygga upp resurser och hålla i dem i vardagen för att hantera situationer som kräver helt andra personalinsatser, oavsett om det är krig eller svåra kriser. Då behöver man ha omflyttningar i samhället mellan arbetsuppgifter, antingen genom tillfälliga frivilliga eller via avtal. Ytterligare en lösning vi funderar över kan vara att utbilda egna anställda med frivilligorganisationernas hjälp till frivilligt åtagna krigsuppgifter. En miljöhandläggare i fred blir kortvågssignalist vid en beredskapshöjning till exempel, en form av frivillighet inom ramen för anställningen.
Anders Svenson ser också ett värde för myndigheter och krisberedskap i att använda människor med olika bakgrunder och erfarenheter, för både kulturens och kunskapens skull.
– Det är alltid bra med intryck och input från olika människor med olika bakgrund, annars kan det lätt bli att man fastnar i beteenden och mönster. Erfarenheter från andra organisationer och verksamheter kan också tillföra kunskap och nya idéer, avslutar Anders Svenson.
Text: Eva Jönsson, Copyfabriken