Familjedag med aha-upplevelser
Att barn kan ha bättre koll på krisberedskap än sina föräldrar, blev tydligt under familjedagen som Malmköpings lottakår anordnade inför Beredskapsveckan. Kårchefen Ingalill Ljung berättar om aktiviteterna som samtidigt var ett genrep inför Beredskapsveckan.
På Svenska lottans dag den 10 september anordnade Malmköpings lottakår en familjedag på temat hemberedskap, för kårens lottor och för de familjemedlemmar som ville delta. Familjedagen blev samtidigt ett ”genrep” inför Beredskapsveckan då kåren ska ha ungefär samma aktiviteter för allmänheten.
– Vi höll till på Malmahed, den gamla exercisplatsen i Malmköping. Vi var åtta lottor från kåren och tre familjer, så totalt blev det omkring 15 personer. Men det var även några utomstående som gick förbi, blev nyfikna och frågade vad vi gjorde, berättar Ingalill Ljung.
Tipspromenad och ”kortlek”
Familjedagen inleddes med en tipspromenad med frågor som handlade om krisberedskap.
– För de barn som var med hade jag också lagt ut olika saker som inte hörde hemma i naturen, som de skulle leta reda på och skriva upp, säger Ingalill Ljung.
Frågorna på tipspromenaden var exempelvis vad en kris är, vilket nummer man ska ringa för att få information vid kriser eller allvarliga olyckor (11313) och mellan vilka åldrar vi har civilförsvarsplikt i Sverige (16–70 år).
En av frågorna på tipspromenaden var vilken grupp i samhället som först får hjälp av det offentliga vid en kris. Här föreslog ett av barnen det rätta svaret, men fick inte gehör hos sina föräldrar.
– Ja, barnet sa att det måste vara de som inte kan ta hand om sig själva, vilket också är rätt svar. Men mamman trodde inte på det utan svarade att det var pensionärer. Så då fick de fel på den frågan, fast barnet resonerade helt rätt, berättar Ingalill.
Även om deltagarna inte prickade rätt på alla svar, var aktiviteterna uppskattade, både för att de innehöll konkreta saker att prova och gav en del aha-upplevelser.
– Ja, de tyckte att det var väldigt bra, just för att de fick möjlighet att öva på sådant som hör till det här med hemberedskap.
Vattenrening och vevradio
Familjedagen inkluderade ett flertal olika stationer där deltagarna fick både fundera över, diskutera och prova på olika saker, bland annat att hantera en vevradio.
– Där fick de öva på att få in den kanal som gäller för att få information vid en kris eller allvarlig olycka, alltså P4. De fick även veta lite om hur man renar vatten, att man först silar bort partiklar och sedan kokar det utan lock. Vi tipsade också om hur man kan förvara vatten, till exempel att det går att förvara i PET-flaskor i frysen, så att de även kan användas som kylklampar om det skulle bli strömlöst, berättar Ingalill.
Vid nästa station demonstrerade lottorna ett spritkök och ett gasolkök, där deltagarna fick testa att plocka isär och skruva ihop dem igen. För de flesta var det en överraskning att en liten engångstub med gasol, på 227 gram, faktiskt räcker till att laga mat två gånger per dag i fem dagar under varma årstider och två dagar under kalla årstider.
– Det är betydligt mer än man tror, men då får man förstås inte stå och göra långkok, skrattar Ingalill.
En annan sak som överraskade många var hur mycket brännbar vätska det är tillåtet att förvara i sin bostad.
– Ja, många blir väldigt förvånade när jag säger att man får ha 100 liter brännbar vätska hemma, Men då ingår inte bara bensin eller gasol utan även aceton, nagellack och andra brännbara hushållskemikalier.
Genrep inför Beredskapsveckan
Familjedagen var både en aktivitet för att fira Svenska lottans dag, och lite av ett genrep inför MSB:s Beredskapsvecka som pågår hela vecka 39. Då ska Malmköpings lottakår anordna ungefär samma aktiviteter som på familjedagen, men öppet och riktat till allmänheten.
– Då kommer några i kåren att vara i Trosa där temat är att laga vardagsmat på spritkök och gasolkök. Det är en av våra lottor som håller i det tillsammans med kommunen. Vi ska också vara i Flen och ha ungefär samma stationer som på familjedagen. Då kommer även Svenska Blå Stjärnan att vara med.
Men hur ser kunskaperna ut bland allmänheten, där de flesta inte är med i någon frivillig försvarsorganisation? Har människor bra eller dålig koll på vad de behöver ha hemma vid en kris?
– De flesta har ganska bra koll, men kanske inte på alla delar, säger Ingalill som tycker att intresset för krisberedskap har ökat betydligt i kölvattnet av de senaste årens olika händelser, från skogsbränder till pandemi och krig i vårt närområde. Själv har Ingalill Ljung varit lotta i stort sett hela sitt liv, först unglotta och sedan 1965 ”riktig” lotta, utbildad till fältkock – eller förplägnadslotta som det hette förr.
– Det märks att det finns ett större intresse för krisberedskap idag. Människor är mer nyfikna, vill lära sig och frågar mycket. När vi är ute och pratar om krisberedskap och hemberedskap är det många som säger att ”det har jag hemma men det där borde jag ha, det har jag inte tänkt på”.
Under Beredskapsveckan finns det alltså goda chanser att höja medvetenheten och intresset för hemberedskap ännu några snäpp, med familjedagen som grund. Men det skadar inte att locka med ett extra dragplåster:
– Vi knöt ihop familjedagen med att koka korv på de här köken vi har, så vi serverade korv och bröd som avslutning. Det var minst lika uppskattat som de andra aktiviteterna, särskilt bland barnen.
Text: Eva Jönsson, Copyfabriken