Christina Hamberg en av de många tusen kvinnor som drabbas av bröstcancer varje år
En av alla de kvinnor som haft – och överlevt – bröstcancer är Christina Hamberg, som varit med i Stockholms flyglottakår sedan 1962 och fortfarande är fullt aktiv. Här berättar hon om sin resa från besked till behandling, och hur hennes bröstcancer upptäcktes av en slump.
Det var en kväll 2019 som Christina kände att det fanns tre märkliga ”kulor” under vänstra armhålan, och tänkte att hon nog skulle behöva kontakta Bröstcentrum för att få dem kontrollerade. När hon väl blev undersökt visade det sig att dessa kulor var helt ofarliga så kallade oljecystor, men läkaren som undersökte henne kände däremot en tydlig knuta i bröstet, som visade sig vara cancer.
– Sommaren innan hade jag ramlat ner när jag stod på en stol och fått ryggstödet in i armhålan, viket gav ett stort blåmärke. Det kan tydligen utlösa sådana här oljecystor. De hade inget med cancern att göra, utan det var tur i oturen att jag upptäckte dem. Jag hade dessutom varit på mammografi året innan och känt på brösten utan att upptäcka knutan, berättar Christina Hamberg som nyss fyllt 78 år och bor i Nacka utanför Stockholm med sin man. Efter en yrkeskarriär som HR-chef på Nordea är hon numera pensionär, med två barn och fyra barnbarn.
Cancerbeskedet var naturligtvis tufft, både för Christina själv och hennes familj.
– Jag blev förstås ledsen, och min man och barnen var naturligtvis också ledsna. Vi sa att vi får ta en dag i sänder. Men jag tänkte i början att det inte kunde vara så farligt eftersom de inte hade sett det på mammografin innan, säger Christina.
Efter beskedet i slutet av februari gick det snabbt, med operation redan i april då en stor del av bröstet togs bort.
– Min dotter Sofia blev också orolig kring om det är ärftligt, men enligt läkarna behövs det särskilda undersökningar för att konstatera det. I mitt fall var det inte ärftligt, så det var skönt att kunna lugna henne.
Bra vård – men för lång väntetid
Christina Hamberg är överlag väldigt nöjd med vården och bemötandet, däremot var hon inte nöjd med att behöva vänta på strålbehandlingen i flera månader.
– På Södersjukhuset i Stockholm var de väldigt tillmötesgående, de hade tid när man ställde frågor och jag blev väl omhändertagen. Men sedan när jag skulle få strålbehandling var de underbemannade och sa att det skulle dröja till augusti-september. Det accepterade jag inte. Jag sa ’då får ni skicka mig till något annat ställe’.
Så blev det. Christina fick åka till Växjö för att få strålbehandling 15 gånger under tre veckor.
– Där var de fantastiskt gulliga. Man behövde inte bestämma en tid på dagen utan man fick komma dit, stoppa en lapp i en låda och bli inkallad, det var aldrig mer än 20 minuters väntetid, säger Christina och fortsätter:
– Jag träffade flera kvinnor från Stockholm som också var där för strålbehandling och bodde på samma hotell, så vi umgicks lite och pratade om hur det ska bli framöver. Det finns ju en oro längst bak som man hela tiden försöker mota bort, men den ligger och gror hela tiden.
Samtidigt kändes det ensamt utan familjen, så det gällde att röra på sig, inte sitta och tycka synd om sig själv, som Christina säger:
– Jag gick mina promenader varje dag efter behandlingen. Jag fick också besök av en lottakamrat som bor utanför Karlshamn, det var väldigt fint.
Mycket stöd av kårkamraterna
Efter att Christina Hamberg kom hem har det visat sig att flera i bekantskapskretsen också haft bröstcancer.
– Det är ganska många i ens omgivning som har haft det, och också blivit friska. Det har kommit fram efter att jag berättat att jag varit på strålbehandling, då har de sagt ”jaha, det har jag också haft”.
Själv har hon haft stor nytta och glädje av sitt engagemang i Lottakåren för att kunna ventilera oro och prata med andra.
– Ja, på så sätt att jag har haft mina bästa vänner i lottorna och flera som jag har en djup vänskap med. En av dem är Marianne af Malmborg som jag träffade redan på 60-talet. Eftersom hon även varit generalsekreterare för Cancerfonden har hon dessutom mycket kunskap.
Under hela tiden har Christina kunnat fortsätta med sitt engagemang och sina aktiviteter i Lottakåren eftersom hon inte känt sig särskilt sjuk eller påverkad av behandlingen.
– Det tror jag är viktigt oavsett vad du har för intressen, att försöka leva som vanligt. Jag är fortfarande väldigt aktiv i Stockholms flyglottakår, det ger mig jättemycket och är väldigt kul.
Ta reda på fakta och prata med familjen
Christinas råd till alla kvinnor som får besked om bröstcancer är att ta reda på så mycket som möjligt och prata med familjen så att de är införstådda med allt som händer.
– Om du känner någon som haft bröstcancer kan det också vara bra att prata med den personen och fråga hur det var för henne, säger Christina som utifrån sina egna erfarenheter vill uppmana alla kvinnor att stå på sig och ställa krav.
– Ja, det är jätteviktigt att tänka att nu gäller det mig och jag vill bli behandlad så fort som möjligt. Är väntetiden för lång där du bor, kräv att få behandling någon annanstans.
Efter behandlingen följer årlig undersökning och mammografi i fem år för att kontrollera att cancern inte återkommit. För Christina är det bara ett år kvar av uppföljningen.
– Hittills har det gått bra, men man är alltid lite orolig innan man får svaret. Även om min cancer upptäcktes av en slump vill jag poängtera hur viktigt det är att gå på mammografi och känna igenom sina bröst för att kunna upptäcka cancer tidigt.
Fullbokat schema
Efter 61 (!) år som aktiv i lottakåren har Christina Hamberg fortfarande fullt upp. Bland annat är hon kursadjutant, och närmast väntar denna uppgift i december, vid en grundutbildning till högre stabsassistent mot Försvarsmakten. Som kursadjutant sköter hon all administration före, under och efter utbildningen, skriver rapporter och planerar mat med mera.
– Jag är även medlemsrådgivare var fjärde vecka då jag svarar på telefon och mejl, och så är det funktionärskonferens om 14 dagar och andra aktiviteter, så jag är fullt engagerad. Lottorna har gett mig så mycket så om jag kan ge tillbaka något vill jag gärna göra det.
Tack vare vården och cancerforskningen kan Christina Hamberg förhoppningsvis fortsätta med det i många år till.
Undersök dina bröst
Lär känna dina bröst så att du kan upptäcka avvikelser tidigt. Här är några tips på resurser.
- 1177.se - Så undersöker du dina bröst
- Cancerfonden - Bröstskolan
- Bröstcancerförbundet - appen Klämdagen
Text: Eva Jönsson, Copyfabriken